Et godt netværk betyder alt!

Et godt netværk betyder alt, hvis du vil opnå succes her i livet. Det gælder, uanset om du er iværksætter eller ej. Jeg fokuserer på begrebet netværk her.

Der har aldrig været så vigtigt, at have et godt netværk som det er i dag. Jeg oplever dagligt værdien af et virkelig godt netværk.

Det er også det indtryk, jeg får, når jeg taler med andre iværksættere. De har alle understreget, at et godt netværk er noget af det absolut vigtigste, hvis man vil frem i verden.

Hvorfor er et godt netværk vigtigt?

Det er ekstremt vigtigt, at have et godt netværk, fordi det kan hjælpe dig i mange af livets aspekter.

Jeg har fået en masse værdifuld hjælp fra mit netværk, som jeg er meget taknemmelig for.

Derudover er det vigtigt, at kunne sparre med nogle løbende, så man bliver bekræftet i, at man er på det rette spor.

Et godt netværk kan også være en genvej til succes, fordi du bliver præsenteret for en masse uvurderlige og oftest dyrekøbte erfaringer.

Netværket vil også kunne støtte dig, når du løber ind i udfordringer, fordi det vil du gøre her i livet før eller siden.

Men som jeg har understreget tidligere her på bloggen, så er det blot et tegn på, at du rykker dig fremad!

Hvis vi ser helt enkelt på det med forretningsbriller på, så vil et solidt netværk også kunne skaffe dig kunder og kompetente forretningspartnere, som vil udvikle din forretning og bringe dig nærmere dine drømme.

Hvordan opbygger man et godt netværk?

Der er mange veje til at opbygge et godt netværk. Den mest effektive og den vej, som jeg benytter mest hedder: Hjælpsomhed.

Vær til rådighed for andre, når de har udfordringer, kom med feedback på deres projekter, når du fornemmer, at de har et behov for det.

Men sørg for, at du gør det på en balanceret måde, så du ikke bliver alt for nærgående og i stedet bliver et irritationsmoment for dem.

Et andet råd er naturligvis, at opsøge de personer, du finder interessante. Det kan du gøre gennem workshops, foredrag, co-working, co-living, de sociale medier og debatfora, for at nævne nogle eksempler.

Sørg for at være synlig over for dem, og sørg for at have en klar profil, så de hurtigt kan få et indblik i, hvad du kan hjælpe dem med, når de står i den situation.

Hvilke personer skal et godt netværk bestå af?

Som med så meget andet, så kan jeg ikke give dig en formel for det succesfulde netværk. Men jeg kan give dig nogle eksempler på nogle af de typer, som mit netværk består af:

1. Personen, der ofte hjælper: Jeg har mange personer i mit netværk, som jeg kan spørge til råds, hvis jeg har behov for det. Omvendt står jeg selvfølgelig også til rådighed, hvis de skal bruge hjælp til noget.

2. Personen, der er mere kompetent end dig: Jeg har masser af personer, der er stærkere end mig på mange områder, og det er også vigtigt.

Det kan godt være, at du føler dig en smule uintelligent i deres selskab, men på den anden side, er der garanti for at du lærer noget hver gang, du er sammen med dem. Omvendt kan det så være, at jeg er kompetent på nogle andre områder end dem, og derved kan vi igen drage nytte af hinanden.

3. Personen, der er ældre end dig: Fordi en person er ældre end dig er de ikke nødvendigvis mere kompetente. Det kommer helt an på, hvor ambitiøse og åbne, de har været gennem deres liv.

Men jeg har en del personer i mit netværk, der er ældre end mig og netop har været konstant søgende og åbne. Derfor kan jeg også hente stor værdi hos dem. Min bedste ven er coach, og ham taler jeg en del med om mange forskellige aspekter i livet. Det er også uvurderligt.

Jeg kan varmt anbefale, at finde en mentor eller flere, der kan hjælpe dig med at opklare eller komme tættere på nogle af livets mange spørgsmål. Det giver en helt fantastisk og nuanceret sparring.

4. Personen, der altid støtter dig: Det er vigtigt, at have nogle personer i netværket, som altid står klar bag din ryg, når du falder. Det er uundgåeligt ikke at falde her i livet. Derfor er det også vigtigt, at have nogle, der kan tage fra og støtte dig, nærmest uanset, hvad du giver dig i kast med.

5. Personen, der ser op til dig: Når du begynder, at realisere nogle forskellige projekter, så vil du have personer i dit netværk, der begynder, at se op til dig, og bliver mere nysgerrig på dig som person.

Det kan godt være, at det virker selvfedt, men i stedet for at se det sådan, så ser jeg det mere som et kæmpe kompliment. Jeg vil hellere end gerne inspirere så mange mennesker som muligt.

Personligt har jeg ikke nogle, jeg decideret ser op til. Men jeg beundrer dem, der får succes – uanset på hvilken måde i livet, og når man har en dialog, læser et interview eller ser et interview, kan man altid hente mindst et guldkorn, der kan inspirere en selv. Succes avler succes. Den er ikke længere.

6. Personen, du gerne vil hjælpe: Det er også vigtigt, at stå til rådighed for andre, som jeg tidligere har nævnt. Jeg har også nogle i mit netværk, som jeg hellere end gerne hjælper.

Det er typisk nogle, der er nye indenfor iværksætteri, som jeg giver en række råd med på vejen løbende, så jeg fungerer som deres sparringspartner. Man bliver virkelig glad og føler sig privilegeret, når man er i sådan en situation.

7. Personen, der forholder sig kritisk til dig: Hvorfor beskæftige sig med negative mennesker, tænker du måske. Jeg giver dig delvist ret.

Det er nemlig også vigtigt, at have nogle i netværket, der forholder sig lidt kritisk til dig og dine projekter.

Det giver dig nemlig mulighed for, at sætte dig op i helikopteren og se det hele lidt udefra. Jeg har fået en del ud af disse “blackhats”, men det er en balancegang, og så længe, du kan bruge deres kritiske øjne på en konstruktiv måde, så er det positivt.

Du skal bare ikke lytte til dem hele tiden, fordi så får du aldrig udrettet noget.

Konklusion

Disse syv persontyper er selvfølgelig en meget forenklet måde, at forklare et godt netværk på. En del af personerne i dit netværk vil selvfølgelig udfylde flere af de kompetencer, som jeg har beskrevet under typerne.

Verden er naturligvis ikke så sort/hvid. Jeg har blot forenklet det, så det er lettere at forholde sig til.

Jeg håber, at du har fået et godt indblik i værdien af et godt netværk, og hvorfor det er vigtigt, at bruge en del ressourcer på at sammensætte og vedligeholde det.

Det tager tid at opbygge det optimale netværk, og du vil naturligvis også skifte ud i dit netværk løbende. Men det er essentielt, at du plejer dit netværk og er åben for at hjælpe andre – også i dine “travle perioder”.

Foto: Shutterstock