Gavmildhed har en stor værdi

Gavmildhed er et overset succes-parameter for mange. Men jeg er helt overbevist om, at du får succes, hvis du er hjælpsom.

At give noget til andre lyder som et simpelt råd, men det har en enorm effekt, hvis du praktiserer det dagligt.

At give er vejen til succes

Jeg har læst bogen “The Go Giver”, som jeg varmt kan anbefale, og som jeg vil gå mere i dybden med senere her på bloggen.

Jeg kan dog godt give en lille teaser, og dele følgende citat fra bogen:

“De fleste mennesker ler, når de hører, at hemmeligheden bag succes er at give. Men på den anden side, så er de fleste mennesker langt fra så succesrige, som de gerne vil være.”

Jeg har efterhånden mødt mange iværksættere, og fælles for dem er, at de har overskud til at hjælpe andre.

Der er flere sider af det at give noget. For det første, så får modtageren naturligvis meget ud af det, men afsenderen får også en god følelse i kroppen, når vedkommende kan se, at han/hun glæder andre.

Derudover er gavmildhed med til at opbygge et tillidsbånd mellem personerne. Når man modtager noget fra en anden – det kunne være et godt råd, så føler man automatisk, at man står i gæld til personen.

Det er langt fra sikkert, at personen, der har givet dig rådet forventer, at du giver noget tilbage som en “byttehandel”.

Oftest giver det en bedre følelse, at give værdi videre til en anden, når man ikke indgår en “byttehandel”. Så føler man sig værdsat på en unik måde.

Min erfaring med gavmildhed

Personligt kan jeg godt lide, at hjælpe andre, når jeg føler, at jeg har noget at byde ind med. Det kunne være generel sparring, ideer til markedsføring eller noget tredje.

Jeg er dog også meget bevidst om, at jeg gerne vil give stor værdi og være til rådighed for de personer, jeg hjælper.

Derfor giver jeg den en ekstra skalle i de perioder, hvor jeg har mere tid og overskud til at hjælpe. Men generelt sørger jeg for at give på daglig basis.

Eksempler på gavmildhed

Der er ufatteligt mange måder, du kan være gavmild på i dag. Lad mig give nogle eksempler:

1. Give dig tid til at fordybe dig i en samtale med en god ven/veninde/et familiemedlem.

2. Rose en kollega.

3. Svare på spørgsmål på et debatforum (eksempelvis Amino.dk om iværksætteri).

4. Give feedback på en idé fra en ukendt.

5. Støtte andre iværksættere gennem crowdfunding-koncepter.

Gavmildhed opbygger karma-kultur

Mit indtryk er, at når man opbygger en kultur af personer, der er gavmilde, så spreder det sig som ringe i vandet.

Det er der også mange, der genkender som “Karma-loven”. Men det tror jeg meget på. Jeg har også et indtryk af, at når du hjælper mange, så hjælper mange også dig.

Det er muligivs ikke de samme, som du hjælper, som jeg tidligere har nævnt, men det er bare mere motiverende at hjælpe nogen, der er åbne over for at blive hjulet end nogen, der går med skyklapper.

Jeg håber, at du er blevet inspireret til at være endnu mere gavmild. Der er i hvert fald masser af gode måder og grunde til at åbne armene og invitere flere mennesker ind.

Foto: Shutterstock