Sådan bliver du mere positiv

Hvordan bliver jeg mere positiv? Jeg deler her fem ingredienser i min opskrift på, hvordan jeg har lykkedes med at have et mere positivt mindset.

Som iværksætter er du ekstra sårbar, fordi du er så tæt knyttet til dit projekt.

Derfor kan det være nødvendigt for dig, at være endnu mere bevidst om, hvordan du kan øge din positivitet i hverdagen.

Jeg har tidligere selv haft et lidt negativt mindset, men en implementering af nedenstående fem råd samt en masse hård “træning” har gjort, at jeg nu meget sjældent er negativ.

Jeg vil sige det sådan, at jeg generelt holder et stabilt niveau på positiv-kontoen – man kan sammenligne det lidt med ens blodsukker.

1. Tro på dig selv og dyrk gode relationer

Et godt selvværd er ikke noget, du opbygger på en times tid. Det tager tid, men det er utroligt værdifuldt, når du tror på dig selv. Når du stoler på dig selv, kan du nemlig begynde at stole på andre.

Hvordan træner jeg det, at tro på mig selv? Der er forskellige tilgange. Jeg prioriterer alene-tid, fordi så kan jeg gå i dybden med, hvad jeg virkelig tænker og føler.

På den måde bliver jeg klogere på mig selv. Det kan lyde lidt specielt, men du lærer hele tiden dig selv at kende på en ny måde, hvis du giver dig selv tid til at skabe dette frirum.

Derudover så opsøger jeg en masse viden om personlig udvikling gennem bøger og forskellige inspirationskilder på nettet, eksempelvis TED Talks, Robin Sharma, Marie Forleo, Anthony Robbins og Iværk-TV.

I forlængelse af dette råd vil jeg også fremhæve det, at dyrke gode relationer. Et godt netværk er vitalt, og det vil jeg uddybe meget snart her på bloggen. Men det er vigtigt, at have relationer, der kan medvirke til at løfte dig.

En af mine bedste venner er coach og mindfulness-træner, og ham sparrer jeg løbende med. Han er noget ældre end mig, så derfor kan jeg få en helt unik indsigt på nogle områder, som han har brugt mange timer på at udforske.

Derudover sørger jeg for at have nogle forskellige personlighedstyper i mit netværk. Det vender jeg også tilbage til i én af de kommende dage.

2. Lad dig ikke påvirke af udefrakommende faktorer

Hvad er udefrakommende faktorer? Jeg tænker her på faktorer udefra, som du ikke selv kan påvirke. Eksempler på det er: Vejret, trafikken og køen i supermarkedet.

Desværre er der mange, der bruger masser af ressourcer på at gå og bande over, hvorfor det er så varmt, hvorfor det er så koldt, hvorfor folk kører så dårligt og hvorfor de ikke har åbnet en kasse mere i Netto.

Men hvad opnår du ved at lade din dag blive præget af disse små udbrud?

Intet! Jo, du påvirker faktisk dit humør, som banker nedad – og du er nu i færd med at udvikle en ekstremt dårlig vane, der vil forfølge dig dagligt – med mindre, du sætter fokus på den.

3. Minimér de negative tanker

Præcis. Det kræver fokus. Du kan nemt gå og lade dig påvirke af selv de mindste oplevelser i dagligdagen.

Når du bliver ramt af en negativ tanke, så “grib den”. Tyg lidt på den. Er den reel eller er den egentlig tom luft? Du vil opleve, at 95 procent af dine negative tanker er tom luft, men de dræner dig for energi, overskud og værdifulde tanker.

Hvordan stopper jeg denne negative spiral?

Det kræver træning. Jeg traf en beslutning for nogle år siden om, at hver gang, jeg fik en negativ tanke, så ville jeg konfrontere mig selv med den. Det gjorde jeg, og langsomt begyndte jeg at erstatte de negative tanker med positive tanker.

Hvis jeg ikke kan have en indflydelse på en episode i min dagligdag, så må jeg acceptere udfaldet. Så kan jeg i stedet bruge den ekstra tid i køen i supermarkedet på at tænke over, hvilken bog, jeg skal læse i aften, hvad jeg skal arbejde med i morgen eller noget helt tredje.

Må jeg aldrig være negativ?

Jo, naturligvis. Jeg tror ikke, at vi kan fungere optimalt, hvis vi ikke tillader os at komme med nogle vredesudbrud eller på anden måde får afløb for de frustrationer, der naturligt nok vil opstå fra tid til anden – lad dem få afløb, så du kan “viske tavlen ren”.

Det må bare ikke tage overhånd. Det er også derfor, at jeg har skrevet “minimér” i stedet for “eliminér”.

4. Lev sundt

Danskerne har aldrig gået så meget op i sundhed som i dag. Vi bliver også bombarderet med kampagner alle steder, men der er ingen undskyldninger for ikke at tage sin egen sundhed seriøst.

Jeg har tidligere levet usundt, men for nogle år siden begyndte jeg, at gå mere op i min kost og i min træning. Jeg bestræber mig også på at dyrke mindfulness nogle gange om ugen.

Siden da er mit energi-niveau steget markant, jeg bliver sjældent negativ (leder tilbage til det, jeg skrev om tidligere), og jeg sover bedre om natten.

Det bringer mig videre til punktet søvn. Det er desværre noget, som mange undervurderer. De tænker, at de sagtens kan spare på søvnen og så udnytte tiden til endnu mere arbejde eller afslapning.

MEN! Hvis du overholder dine egne senge-tider og sikrer dig omkring 7-9 timers søvn hver nat (gå gerne i seng senest kl. 23), så vil du opleve, at du bliver meget mere effektiv og igen mere positiv.

Det reducerer alt sammen samtidig også risikoen for stress.

5. Drop tv-nyhederne

Medierne manipulerer med os. Det ved du formentlig godt allerede. Men jeg synes især, at tv-nyhederne er slemme.

Jeg har bemærket, at hvis man for eksempel ser TV 2 Nyhederne, så er 95 procent af indholdet om noget negativt, eksempelvis: Krig, vold, demonstrationer, død, katastrofer og personer, der har begået fejl (politikere, erhvervsfolk mv.).

Jeg ved ikke, om der findes undersøgelser på dette område, men jeg er helt overbevist om, at hvis du ser tv-nyheder hver dag, så vil det påvirke dig, og ikke mindst din underbevidsthed (dit humør).

Så jeg har simpelthen valgt ikke at se tv-nyheder mere. I forvejen ser jeg ikke så meget tv som tidligere. Det bliver primært til fodbold eller en film af og til.

Hvis du er typen, der ser mange nyheder i tv, så prøv at holde en pause i en uge og se, om du ikke får det bedre alene af det fravalg.

I stedet foretrækker jeg, at læse nyheder på nettet, så kan jeg også selv bestemme, hvilke slags nyheder, jeg skal bruge min tid på, og det leder hen til mere effektivitet igen.

Jeg håber, at disse fem råd kan hjælpe dig til at blive mere positiv i hverdagen. De har i hvert fald hjulpet mig rigtig meget.

Foto: Shutterstock